Riipisen perheyhtiö ja historia

Riipisen perheyhtiöt

  • Ravintola: Riipisen Riistaravintola Rukalla
  • Myymälät: Kuusamossa, Rukalla, Vuokatissa, Helsingissä ja Kuusamon Lentoasemalla
  • Riipisen Elintarviketehdas Äänekoskella
  • Riipisen Riistaherkut Riista-, kala- ja marjatuotteidentukku
  • Kuusamon Lihatuote, Lihan- ja kalanjalostus tehtaat Kuusamossa
  • Riipisten perustama käsityöläistislaamo, Finnish Distillery Company, Kiteellä

Vuodesta 2009 alkaen perheyritystä ovat jatkaneet Päivin ja Pekan pojat, Markus ja Mikael Riipinen, jotka tunnetaankin kutsumanimeltä Riipisen veljekset.

 

Mistä Riipinen on saanut alkunsa ja mitä perheyrityksemme toimintaan kuuluu?

Riipisen tarina on saanut alkunsa Pekka ”Riista-Riipisen” ja Miss Suomi Päivi Riipisen (os. Uitto) rakkaudesta luontoon ja luonnonantimiin. Pekka oli nuoruudesta asti intohimoinen metsästäjä ja kalamies. Päivi taas keräsi harrastuksena sieniä ja marjoja Kuusamon metsiköistä. Niistä loihdittiin sitten yhdessä herkullisia aterioita, suoraan puhtaasta luonnosta lautaselle.

Riipisen Riistaherkut Oy on Suomen suurin karhunlihan ostaja, jalostaja sekä myyjä.  Tehtaamme sijaitsevat Kuusamossa.

 

Riipisen historia ja miten brändi "Riipinen" syntyy

Aitoa villiruokaa jo vuodesta 1989

 

1989


Kaiken alku

Pariskunta Pekka ja Päivi Riipinen päättivät tehdä unelmistaan totta ja perustaa pienen riistakaupan Kuusamon keskustaan. Tarjolla oli mm.karhua, poroa, hirveä ja tuolloin myös alligaattoria.

1992


Unesta todeksi

Eräänä lumisena pakkasaamuna tammikuussa 1992 Päivi heräsi voimakkaaseen uneen. Hetken silmiä hierottuaan hän riuhtoi miehensä Pekan ylös sängystä ja sanoi: ”Näin unta, että vuokrasimme Rukalta paikan ja minulla vilkkui taalat silmissä ! ” Pekan oli lähdettävä välittömästi vaimonsa painostuksesta matkaan, eikä takaisin ollut tulemista ennen kuin liiketila oli tiedossa. Rukalle päästyään ensimmäisen laskettelurinteen juurella kökötti somasti 30 paikkainen taukotupa, jota sanottiin Kelo Cafe:ksi. Pekka kurkisteli sisään, ja huomasi paikan olevan tyhjänä. Kolme viikkoa myöhemmin 17.2.1992 Riipiset avasivat nykyisen Riipisen Riistaravintolan nimellä Riipisen Riistakahvila ja -kauppa.

1996


Riistaherkkuja kotiin

Ravintolatoiminnan laajetessa asiakkaat alkoivat kantaa ruokia koteihinsa asti jopa useita satoja kilometrejä nauttiakseen riistaravintolan antimista myös kotona. Asialle päätettiin tehdä jotain ja Riipiset alkoivat säilöä pohjoiset puhtaat luonnonantimet, riista-, kala- ja marjatuotteiksi. Näin syntyi Riipisen Riistaherkut.

2000


Oma ravintola Rukalle

Joulukuussa 2000 Riipiset ostivat vuokralla olleen Rukan ravintolakiinteistön itselleen. Vuotta myöhemmin avattiin laajennettu ja uudistettu 150 paikkainen, Päivin sisustama ja suunnittelema lämminhenkinen ravintola. Kelorinne, jonka alla Riipisen Riistaravintola sijaitsee onkin saanut nimekseen Riipisen Laakso.

 

2005


Ensimmäinen myymälä

Avattiin ensimmäinen Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä Kuusamoon 5-tien varrelle.

2007


Toinen myymälä

Kuusamon myymälän pihapiirin rakennettiin toinen myymälä päämyymälän viereen ja päämyymälän rakennusta laajennettiin.

2007


Kolmas myymälä

Avattiin kolmas Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä Vuokattiin, Kylpylä Katinkultaan.

2007


Jalostamon perustaminen

Perustettiin oma lihan- ja kalanjalostustehdas kumppaneiden kanssa.

 

2009


Sukupolvenvaihdos

Yrityksessä tapahtui sukupolvenvaihdos, kun Päivi ja Pekka Riipisen lapset Markus ja Mikael astuivat yrityksen puikkoihin.

2010


Neljäs myymälä

Avattiin neljäs Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä Rukalle, hiihtokeskuksen ytimeen.

2012


Oma jalostamo

Vuonna 2007 perustettu lihan- ja kalanjalostustehdas siirtyy kokonaan Riipisten omistukseen.

2015


Oma elintarviketehdas

Riipiset hankkivat oman elintarviketehtaan, jossa valmistetaan puhtaista luonnonantimista marjahyytelöitä, -hilloja, -siirappeja ja -kastikkeita, sekä lisäksi mm. salaatinkastikkeita, etikoita, mausteöljyjä ja sinappeja.

 

2017


Oma käsityöläistislaamo

Perustettiin oma käsityöläistislaamo Kiteelle. Ensimmäiset rajoitetut tuotteet, gini ja ruisviski, saatetaan markkinoille vuonna 2023.

2019


Viides myymälä Helsinkiin

Avattiin viides Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä. Myymälä toimii Kauppakeskus Triplassa, Helsingissä.

2021


Kuudes myymälä

Avattiin kuudes Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä ja kahvio Kuusamon lentoasemalle

2023


Riipisen kuivalihojen lanseeraus

Lähes kolmen vuoden tuotekehityksen ja lähes miljoonan euron investointien jälkeen Riipisen kuivalihat lanseerattiin Suomen markkinoille ja maailmalle.

 


Näihin vuosiin on mahtunut paljon

Päivin missiaikojen tuoma julkisuus on ollut tärkeä osa Riipisen brändin rakentamisessa. Suuret määrät lehtikirjoituksia, sekä useat esiintymiset TV:n ruokaohjelmissa nostivat kysyntää räjähdysmäisesti. Päivi tunnetaan Suomessa missinä ja Pekka karhumiehenä (Mr. Bearman) ympäri maailmaa. Pekan kutsumanimi on saanut alkunsa siitä, että hän on yksi maailman suurimmista karhunostajista. Heidän asiakkainaan ovat vierailleet vaikutusvaltaisia valtion päämiehiä ja liikemiehiä eri maista, sekä kuuluisuuksia ympäri maailman.

Riipisen Riistaravintola on valittu Suomen parhaaksi riistaravintolaksi. Tämän saman Suomen paras kunniamaininnan ovat saaneet myös Riipisen riista-, kala- ja marjatuotteet. Riipisen maankuulut frittimuikut ovat edelleen yksi syy tulla Rukalle, Kuusamoon!


Kiitos vanhemmille ja asiakkaillemme

Haluan kiittää Teitä vanhempamme, jotka olette mahdollistaneet tämän että voimme veljeni kanssa toimia saappaissamme. Haluan myös kiittää Teitä asiakkaamme, jotka olette nauttineet yhteisestä makumatkastamme jo tähän päivään saakka ja jota tulemme jatkamaan kanssanne edelleen, laadusta ja palvelusta tinkimättä.

Markus Riipinen
Hallituksen puheenjohtaja
Riipisen Riistaherkut Oy